top

Øvre øjenlåg

Med alderen oplever mange, at øjenlågene bliver ”tunge”, får ”poser” eller skygger for udsynet. ”Globelinien” udviskes, og kvinder får besvær med mascara, eyeliner mm. Ofte fremstår øjenlågene som en form som et omvendt ”U”, hvilket tilfører ansigtet et ”træt/uoplagt udseende”.

Operation af øvre øjenlåg er – i ansigtskirurgisk regi – et relativt simpelt indgreb – men med en uforholdsvis meget stor kosmetisk effekt. Ved operation af de øvre øjenlåg bruges den eksisterende hudlinie i øvre øjenlåg som adgangsvej, og arret kan almindeligvis kun svagt anes (om overhovedet muligt) ved lukkede øjne 6-12 måneder efter indgrebet. Operationen kan i dag tilbydes med flere avancerede tekniske detajler. Typisk forstås ved ”øjenlågsoperation” fjernelse af overskydende hud og muskulatur, men det er muligt at kombinere indgrebet med:

A) Fjernelse af fedtposer inde ved øjenkrogen mod næsen.

B) Internt brynløft (dvs. gennem samme åbning og derved kun ét ar).

C) Semi-komplet-prætrichial brynløft (ar ved hårgrænse i tindingeregion)

D) Direkte brynløft (ar over brynhårene eller svt. en eksisterende panderynke).

E) Opstramning af musklen, som hæver/løfter øjenlåget (f.eks. ved såkaldt ”ptose”).

F) Eller dette indgreb (beskrevet under pkt. e) udføres alene (udvendigt eller indvendigt) - uden at fjerne overskydende hud/muskulatur (egt. ”ptose-operation”).

Operation med CO2-laser af øjenlåg bidrager med en supplerende effekt ift. mere traditionel kirurgi med skalpel. Indgrebet med laser foregår så at sige "blodtomt", så øjenlågenes strukturer fremstår klart veldefineret, hvilket giver mere sikker kirurgi, og samtidig skaber laseren såkaldt "retraktion" i vævet dvs. en opstrammende effekt af især bindevæv og muskulatur. Ulempen er, at man er lidt mere hævet i efterforløbet, men det svinder 100%, og gevinsten er til gengæld et klart mere veludtalt "løft" af øjenlågene/øjenomgivelserne.